Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Гроб на висш военачалник от 13-ти век при "Царевец" откри проф. Хитко Вачев

Хитко Вачев
Фото: Катя Чорова

Гроб на висш военачалник от 13-ти век откри археологът от Великотърновския музей проф. Хитко Вачев. Ценната находка е от проучванията на средновековен манастирски комплекс,  който се намира в подножието на крепостта "Царевец".

В църквата на манастирския комплекс намерихме гроб на възрастен мъж с ръст 174 сантиметра, каза професор Вачев и допълни:

Със златна обица на дясното ухо. Точно датираме в рамките на един 13-ти век. Историческите сведения и проучвания сочат, че златни обици са носили висши български аристократи, става дума за една прабългарска традиция, която се запазва в епохата на християнска средновековна България. Златни обици са носили или кавханът или чордоглу, тоест военните, които заемат най-висшите постове. Считам, че сме разкрили гроба на един от висшите военни в българската армия.

Осем са разкритите в църквата гробове и сред тях и на знатна дама от 14-ти век. Според проф.Вачев, погребаните вероятно са роднини.

Аз съм си поставил задача да извлека ДНК анализ на всички погребани, за да установим вече по категоричен начин, че те са в родствени отношения.

Правителството спешно отпусна 30 хиляди лева за проучване и защитно покритие на уникалния средновековен паметник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!