Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Няма нередности при избора на европейска столица на културата в България

Европейската комисия не е открила нередности в нито един от етапите на процедурата за избор на европейска столица на културата в България. Това се казва в официално писмо до българските власти, изпратено от комисаря за образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу, след като един от градовете оспори кандидатурата.

След обвиненията за конфликт на интереси, което дойде от Варна и визираше висш чиновник от министерство на културата и негов родственик сред организаторите на града победител - Пловдив, комисар Василиу пише до българските власти, че въз основа на информацията, която са получили в Брюксел, от комисията не считат, че съществува конфликт на интереси.

Според Европейската комисия, нито един служител на министерството не е повлиял на препоръките на журито. Комисар Василиу пише още, че съревнованието "Европейска столица на културата" несъмнено е изключително оспорвано. Въпреки това, по отношение на България, тя е убедена, че и трите градове полуфиналисти, които не успяха да привлекат предпочитанията на журито, ще приемат резултата от надпреварата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!