Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция ще обучава и подготвя умерената сирийска опозиция

Ахмед Давутоглу
Фото: ЕПА/БГНЕС

Постигната е договореност между Съединените щати и Турция за използване на турските военни бази за ударите срещу групировката "Ислямска държава". Бойци на умерената сирийска опозиция ще се обучават и подготвят в Турция.

За тази цел Турция ще предостави своите бази и територия, заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, който подчерта, че целта е да подсилят боеспособността на сирийската умерена опозиция срещу режима на Башар Асад.

Турция се e съгласила да предостави военните си бази, в това число и американската база "Инджирлик" край Адана, да се ползва от силите на международната коалиция, които нанасят въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Това съобщиха турските медии, позовавайки се на изявление, направено от помощничката на американския президент по въпросите на националната сигурност Сюзън Райс.

Анкара обаче отхвърли искането на кюрдски групировки, защитаващи град Кобане, да отвори коридор, по който да преминават оръжие и доброволци от Турция към Сирия. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че подобна алтернатива не е възможна, тъй като не е реално да се използва Турция за доставка на оръжия и подкрепа на кюрдските въоръжени отряди, които се сражават срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Турция държи затворени всички гранични пунктове към Сирия, но отвори коридор за хуманитарни помощи, по който изпрати 634 камиона с хуманитарни помощи за населението на сирийския град Кобане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!