Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Близнашки: Реформите в избирателната система минават през референдум

Георги Близнашки
Фото: БГНЕС


Реформите в избирателната система минават през референдум, каза служебният премиер Георги Близнашки. Той смята, че трябва да се върне системата "Донт" за разпределение на депутатските мандати.

Близнашки не очаква отзивчивост от партиите в 43-тото Народно събрание за промени в избирателната система. Според него този въпрос трябва да се реши с референдум:
Тоест, да попитаме българските граждани, дали биха възприели идеята за една смесена система 50:50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система. Ние лансирахме идеята и за задължителното гласуване, нещо, което също така трябва да мине през референдум, това е болезнена тема след като паднахме под 50 процента на последните парламентарни избори и, разбира се, накрая електронното гласуване. Аз смятам да го предложим във вариант гласуване на нашите сънародници зад граница по електронен път.
Протестите срещу начина, по който се разпределят депутатските мандати, са свързани с разпоредби с настоящия Изборен кодекс, посочи Близнашки:
Ние отидохме много далече в насърчаването на малките партии. В желанието да се насърчава появата на нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своите странични последици - фрагментаризацията. Аз бих препоръчал да се върне "Донт" наистина, защото той консолидира гласовете, а не се отива към гарантиране на най-малките, които виждате до какво водят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!