Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Политизацията в МВР пречи на разследването за купен вот

Филип Гунев
Фото: БГНЕС

От МВР признаха, че политизацията в министерството е най-големият проблем при разследването на купуване на гласове на изборите.

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев посочи, че ведомството няма реални инструменти, за да контролира работата на областните си директори.

Гунев обвини последните две правителства, че са имали практика да сменят директорите на повечето отдели, които се борят с корупцията и организираната престъпност:

МВР беше основно в ресора на ДПС, МВР беше управлявано от ДПС. На местно ниво тези областни директори не са просто назначения на професионалното ръководство на МВР, а са политически назначения. Това е първият етап на политизацията. Тя се размножава и надолу, не е проблем по отношение на преследване на битовата престъпност или по отношение на голяма част от организираната престъпност, но когато стане въпрос за разследване на икономически престъпления, свързани с обръчи от фирми, когато стане въпрос за разследване на корупция, когато стане въпрос за купуване и продаване на гласове, там даденото назначение съответно е в конфликт на интереси, най-малкото, защото трябва да разследва тези, които са го назначавали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!