Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мъж почина от ебола в Германия, съмнения за болестта у пациент в Белгия

| обновлено 14.10.14 16:24
Фото: ЕПА/БГНЕС

В Германия почина първият пациент с ебола. 56-годишният мъж е бил на работа в мисия на ООН в Судан. Той почина от ебола през изминалата нощ в лайпцигската болница "Свети Георги" въпреки интензивните усилия на специализирания екип. Мъжът е докаран до Лайпциг със специален самолет от Либерия. Още след приемането му лекарите заявиха, че състоянието му е критично. Ръководителите на болницата заявиха, че няма опасност за изтичане на заразата и всички лекари са работели с най-високи мерки за сигурност.

Мъжът е третият пациент с ебола в Германия. Един все още се лекува във Франкфурт, а първият беше изписан напълно здрав след петседмично лечение в Хамбург. Оздравяването му се смята за огромен успех, тъй като 70-80% от заразените с вируса умират.

Починалите от ебола вече са 4447, а заразените - 8914, но в някои от най-засегнатите райони се наблюдава забавяне в появата на нови случаи, съобщи д-р Брус Ейлуорд - заместник-директор на Световната здравна организация:

Има забавяне в честотата на новите случаи в някои области на приетата за епицентър на болестта Либерия.

Според доктор Ейлуорд, забавянето е резултат от промяна в поведението и предпазните мерки, които взима населението. За съжаление заболяването продължава да се разпространява във все повече географски области и организацията очаква тази седмица броят на заразените да премине 9 хиляди. 

Европа също остава в тревога от заразата. Пациент, за когото има съмнения, че е заразен с ебола, е бил приет в болница в Брюксел, потвърди белгийското министерство на здравеопазването. Пациентът е бил настанен в инфекциозно отделение и поставен под карантина. Преди дни той се върнал от Гвинея. Засега здравните власти не са в състояние да потвърдят или отхвърлят съмненията за ебола. Според тях е възможно пациентът да страда от малария, но са необходими допълнителни изследвания. Местните медии съобщават, че на летището в Брюксел липсва контрол над пристигащите пътници за ебола.

Първичният кръвен тест на мъжа, за когото се предполагаше, че е заразен с ебола в Полша, е отрицателен, съобщи Ройтерс, като цитира местен здравен работник. 31-годишният мъж беше хоспитализиран в град Лодз със симптоми, подобни на ебола, след като заявил, че е пътувал до Германия, където е имал контакт с хора от Западна Африка и Гвинея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!