Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Служител на НКЖИ виновен за катастрофата на прелез "Обеля"

Служител на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ е виновен за инцидента на жп прелез "Обеля", съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Ръководителят на движението на гара Волуяк не е изпълнил своите задължения за организацията на движението. Той не е подал сигнал на прелезопазача за преминаването на влака, посочи Ангелкова:
На 90 процента е установено, че това е по вина на ръководителя на движение на гара Волуяк. В момента се разследват причините. Този човек ще си понесе съответно наказателна отговорност.
На 9-и октомври локомотив удари лек автомобил на този прелез и един човек загина.
След днешното оперативно заседание за безопасност в жп сектора, министърът на транспорта е освободила и директорите, отговарящи за поддръжка на локомотивите в "Пътнически" и "Товарни превози", както и тези на "Човешки ресурси". Причините са лоша поддръжка на подвижния състав и недобри условия на труд:
Също така сме констатирали като проблем необходимостта от допълнително обучение на експлоатационен персонал, който да работи с автоматичната локомотивна сигнализация и с влаковата диспечерска радиовръзка. В тази посока съм изискала разписана програма от ръководителите на двете дружества за обучение на персонала.
Утре министърът ще обсъди условията на труд със синдикатите, а до петък ръководството на БДЖ трябва да представи конкретни мерки за решаване на тези проблеми. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!