Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БАН отбеляза с тържествен концерт 145 години от основаването си

| обновлено 14.10.14 20:42
Фото: БГНЕС

С тържествен концерт в салона на Софийската опера и балет Българската академия на науките отбеляза 145 години от основаването си. Днешната Академия е първоприемник на Българското книжовно дружество. Празника на най-старата българска институция уважиха с присъствието си министър-председателят в служебното правителство проф. Георги Близнашки, представители на държавните институции, дипломати. 

Политиците и държавниците са длъжни да се вслушат в гласа на познанието, каза в приветствието си Георги Близнашки.

Българският народ винаги е давал, дава и ще продължи да дава мило и драго за развитието на родната ни наука, смята премиерът.

По думите му, решенията, които се опират на научни опити на постиженията, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура. Паметта е в познанието, а науката е негов синтез, каза премиерът Близнашки. Той се обърна към учените с думите, че те имат най-ценния капитал.

Доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа. Тази жажда за познание ги е пазила и в най-трудния момент на всяко потисничество, подчерта премиерът. 

Той пожела на учените успех в усилията им да затвърждават и да развиват постиженията на българската научна изследователска мисъл.

И съм убеден, че докато я има БАН, ще я има и българската нация, заяви Георги Близнашки.

Той отбеляза в словото си, че със създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години е поставен фундаментът, върху който поколения българи изграждат бъдещето на родината ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!