Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Срещата при президента завърши с определяне на датата 27-и октомври за начало на 43-тия парламент

| обновлено 15.10.14 12:59
Фото: БГНЕС

Датата на учредителното събрание на 43-тия парламент е 27-и октомври, заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата с представители на 8-те партии, влизащи в новото НС.

Срещата не бе свързана с предвидените в чл. 99 на Конституцията консултации, уточниха от прессекретариата на държавния глава. Темата на разговора беше предстоящото свикване на 43-тото Народно събрание и първото му тържествено заседание. По Конституция то се свиква от президента най-късно един месец след избирането на парламент.

Ние не идваме на консултациите при президента, няма да отидем на преговорите при ГЕРБ, за да пазарим правителство. За нас е важно да се очертаят политиките и да се изпълнят ангажиментите, които се поемат. Иначе другото го гледахме при кабинета на Орешарски, каза при влизане на срещата Румен Петков от АБВ. 

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО обясни, че са изпратили 10 точки до ГЕРБ и това са проблемите, които са натрупани. Да започнем разговорите и да видим кой колко от тях ще подкрепи. Първо трябва да се седне на разговори.

Михаил Миков, лидерът на БСП заяви, че има спешни неща, които трябва да се случат. Тези разговори, които продължават трябва да се приключат и да се върви към свикване на Народното събрание. Според Миков е почти невъзможно БСП да преразгледа позицията си от понеделник.

Не ни интересува ретроградният Меркурий, ще говорим с президента и ще чуем мнението и на другите политически сили, каза Божидар Лукарски, лидер на СДС.

Волен Сидеров, лидерът на "Атака", настоява днешната среща да се предава пряко по националните медии. Ние сме против всякакво задкулисие. Ясна е конституцията, ясни са правомощията на президента, какво ще се консултира, попита той  отбеляза, че лидерите на ГЕРБ и ДПС ги няма на тази среща. Сидеров не изключи вероятността за предсрочни избори. Малко по-късно той напусна срещата, а искането му за пряко предаване не беше прието. Лидерът на "Атака" каза, че е градивно настроен, нещата трябва да се движат напред, но не санирането на жилищата е въпрос номер едно за България.


Волен Сидеров обаче се обяви за бързо свикване на Народното събрание и провеждане на нови избори. Съмнения в договорки накара "Атака" да напусне консултациите при държавния глава, а Волен Сидеров коментира:

Отказа да допусне медиите да снимат заседанието. Както разбрахме, в минутите, преди да влеземе предложил датата 27-ми за структуриране, за откриване на новия парламент. Парламентът трябва да започне на 20-ти - т.е. максимално бързо. Това означава, че те са се сговорили вече, ГЕРБ и Плевнелиев - той си е тяхно протеже, да започне по-късно. Защо по-късно? Защото е необходимо време, през което да се донагласи бъдещото правителство. Още не е натъкмено явно. Борисов да получи инструкции откъдето трябва. Той сега ще ходи в Брюксел на инструкции, ще получи от американското посолство - така, че изисква се явно още една седмица, още 10 дни или повече за да започне парламента според тях.

Всички политици се обединиха около мнението, че парламентът трябва да бъде свикан максимално бързо. Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че време за губене няма.

Да се свика бързо Народното събрание. В рамките на законовите си правомощия има един месец, но има приемане на бюджет, има спешни неща, които трябва да се случат. Тия разговори, които продължават трябва да приключат и да се върви към свикване на Народното събрание. Да се структурира дясно мнозинство и да се върви нататък.

Очакванията на АБВ са за максимално бързо свикване на парламента, ясна отговорност на ГЕРБ за формиране на мнозинство в качеството му на мандатоносител. Румен Петков настоя за формиране по най-бързия начин и на комисия, която да анализира състоянието на енергетиката и да представи пред обществото причините за ценообразуването на тока.

Бързо начало на парламента поиска и Божидар Лукарски от "Реформаторския блок" и Красимир Каракачанов от "Патриотичния фронт". По никакъв начин, заяви Красимир Каракачанов, не трябва да се работи в новия парламент по начина, по който той е работил до момента.

Очаквам да видя, кога ще започне да работи парламентът. Това е най-важното. А как трябва да се работи в парламентът? По никакъв начин, не трябва да се работи, както се работеше досега - при празни зали, при дълги командировки и при разходване на средства. Това беше досега практика в този парламент. Трябва да се промени ... Ако ДПС разбират това, да не се застрашава етническия мир, да си крадат както досега - съжалявам много! Стига с тея индулгенции!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!