Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Санкции срещу Русия се отразяват все повече на германската икономика

Германската икономика понася тежко наложените санкции срещу Русия. Страната няма да изпълни икономическите прогнози за 2014-а година и 2015-а година и икономистите призоваха правителството да направи държавни инвестиции. Кабинетът обаче заяви, че ще запази курса на затягане на коланите и няма да харчи повече от предвиденото.

Санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на Русия, оставят все по-дълбоки следи в германската икономика. Министърът на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел беше принуден да ревизира икономическите прогнози за 2014-а и 2015-а година, като от ръст от 2,0% ги занижи на 1,3%  Въпреки това според него няма повод за тревоги, тъй като леката инфлация щяла да компенсира това и германците нямало да усетят разлика в доходите си.

Икономиката на Германия е ударена сериозно не само от санкциите, но и от непрекъснатите външнополитически кризи, а най-вече от твърде бавното съвземане на страните от еврозоната. Поръчките от чужбина към германски фирми са намалели драстично и са на най-ниското ниво от пет години насам. Това е причинило загуби в порядъка на 10 милиарда евро, смятат специалистите. Въпреки призивите за държавни инвестиции за покриването на тези загуби правителството в Берлин остава твърдо.

Зигмар Габриел категорично отказа повече държавни инвестиции, като посочи, че те няма да стимулират развитието на икономиката в страни като Испания, Франция или Гърция. 

Дългове в Германия по никакъв начин няма да облекчат тяхното положение, а само ще затруднят нашето, заяви той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!