Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия е парализирана от стачка на железницата

видин мотриса жп гара
Фото: Община Видин

Германия е парализирана от стачка на железницата, която ще продължи до понеделник. Две трети от всички влакове няма да се движат точно в дните, в които приключва есенната ваканция на учениците и хиляди семейства разчитат на жп транспорта, за да се приберат у дома.

Стачкуват всички влакове от регионалния и междуградския транспорт, както и товарните превози. Почти без транспорт остават градове като Лайпциг, Манхайм, Хамбург и Хановер. В останалите машинисти ще подкарат около една трета от влаковете, но това все пак ще засегне сериозно пътуващите през уикенда. Стачката на железницата се оказва голям проблем за всички семейства, които са били в отпуска с децата си, тъй като този уикенд приключва есенната ваканция в Германия. Управата на германската железница се опитва да предостави достатъчно автобуси, които да поемат пътуващите.

Машинистите стачкуват за вдигане на заплатите с 5%. Стачкатаще приключи в понеделник в 4 сутринта.

Преговарящите с машинистите разкритикуваха профсъюза им за това, че е обявил стачката толкова краткосрочно. Това не ни дава възможност да отговорим на исканията им. Организиране на стачка по подобен начин е безотговорно, а исканията са нереалистични. Те са предложили вдигане на заплатите на три етапа в следващите 2 години и половина, но машинистите отхвърлят тази оферта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!