Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Система сигнализира автоматично на телефон 112 при катастрофа

Система за автоматично изпращане на сигнал до телефон 112 при катастрофа с леки автомобили беше представена днес. България е една от европейските държави, в които услугата ще стане факт от 2017 година. 

При тежко произшествие, устройство в лекия автомобил ще изпраща сигнал до 112 като указва и мястото на катастрофата. По този начин, според експерт, се печели време, а службите за спешна помощ да могат да реагират по.бързо. Заместник министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев обясни.
С въвеждането му ще се намали времето  за реакция на службите за спешно реагиране при пътни инциденти с 40 процента в градски и с 50 процента в извънградски райони, тъй като в случаите на ПТП в центровете на 112 веднага ще постъпва информация за точното местоположение на катастрофата, а това спестява време.
Експерти твърдят, че дори и хората в катастрофиралия автомобил да са в безсъзнание, вграденото устройство пак ще изпрати сигнал. Системата може да бъде активирана чрез натискане на бутон в автомобила. Така водач, който е станал свидетел на тежката  катастрофа може да алармира бързо телефон 112. Предвижда се подобно устройство да  бъде вграждано в новите автомобили, произвеждани след 2015 година. 
Хората с по-старите коли също ще могат да закупят уреда. Засега обаче експертите не уточняват каква ще бъде цената му.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!