Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

43-тото Народно събрание се събира днес

| обновлено 27.10.14 12:45
Фото: БГНЕС
Часове преди официалното откриване на 43-тото Народно събрание текат заключителните приготовления за предстоящото тържествено заседание, на което ще положат клетва новоизбраните 240 народни представители от осем политически формации.

Динамична е обстановката в народното събрание, макар да остават два часа до тържественото заседание, с което ще се учреди новото 43-то Народно събрание. Все още се  оборудват стаите на някои от политическите формации. От ранните часове в държавната институция се доставят нови допълнителни столове за стаите на парламентарните групи на "Реформаторския блок", на "Патриотичния фронт" и "България без цензура". И днес имаше известно напрежение от страна на административния персонал на партия "Атака",  които пренасят вещи и мебели в предоставената на "Атака" нова, но по малка стая. Наред с това от партия "Атака" внесоха в деловодството на Народното събрание искане при откриване на 43-ия парламент, в пленарната зала да звучи само българският химн, без този на ЕС. Извън това народните представители започнаха да се събират като първи в парламента дойдоха депутати на ДПС, в това число Делян Пеевски, Александър Методиев, известен като Бат Сали, дойдоха и депутати на Реформаторите, БСП "Лява България" и няколко представители на "Патриотичния фронт". Все още депутати на АБВ, "Атака" и "България без цензура" няма в сградата на парламента.

Официално вече е ясно, председател на парламентарната група на "България без цензура" ще е Светлин Танчев.
Заседание на парламентарните групи провеждат ДПС и БСП "Лява България".

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния  народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото Народно събрание това е Стефан Данаилов.
Народните представители ще положат следната клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа,след което ще подпишат клетвени листове. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Представители на 8-те партии и коалиции, ще направят изявления. На заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на 43-ят парламент.
Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

БНР ще предаде  пряко тържественото заседание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!