Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Експерти от КТ "Подкрепа" предупредиха за възможен режим на тока

Фото: Радио Шумен

При задълбочаване на кризата с руския газ в България може да се стигне до режим на тока, алармираха синдикалисти и експерти от КТ "Подкрепа".

300 милиона лева не са издължени към въгледобивните дружества и това блокира възможността единствените резервни мощности - ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, да се включат, беше категоричен председателят на миньорската федерация Владимир Топалов

В случай че газта наистина спре, заявявам го най-отговорно, че това нещо ще се случи - режим на тока. Ясно се очертаха тези три дни няколко проблема в страната, единият точно в София. Нещо повече, ние нямаме абсолютно никаква готовност и ще ви кажа, че ще обявим наново протести. Без парите няма как да се закупят съоръжения, помпи и всичко онова, което трябва да го имаме, за да функционираме нормално, обясни Топалов.

Главният енергиен експерт в КТ "Подкрепа" Ангел Божинов, който представи резултатите от специално направен стрес тест на българската енергийна система, прогнозира, че липсата на газови доставки ще провокира режим на тока 14 дни след спирането на газа.

При спиране на газа рязко ще се увеличи потреблението на електроенергия като компенсираща топлинна мощност. Миньорите и при най-добро желание поради липсата на каквато и да било подготовка за есенно-зимен сезон, няма да могат да подадат необходимите количества към ТЕЦ-овете, за да могат тези ТЕЦ-ове да работят на пълна мощност. При средно студена зима, при спряна индустрия, подчертавам - при спряна индустрия, ние ще издържим някъде между 10 и 14 дни със запасите, които са нагнетени в Чирен, каза Божинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!