Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За почистването на снега на 25-и и 26-и октомври не са били заделени никакви средства в бюджета

| обновлено 29.10.14 12:28
Фото: БГНЕС

За почистването на падналия на 25-и и 26-и октомври сняг не са били заделени никакви средства в бюджета. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева по повод готовността на Министерство на регионалното развитие и на Агенция "Пътна инфраструктура" за предстоящия зимен сезон. Тя увери, че ще бъдат санкционирани всички фирми, които не са изпълнили задълженията си да почистят снега.

Захариева обясни, че целият недостиг за всички спрени проекти в Агенция "Пътна инфраструктура" е в размер на 140 млн. лева и обясни:

Като се има предвид разплатените средства за зимно поддържане 2013-2014-а - около 38 милиона лева, ние имаме недостиг за зимно поддържане и подготвителни действия от 15 милиона при силно рестриктивен режим. За създадената мобилизация на 25-и и 26-и няма заделени средства, няма нито един лев в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" поради факта, че тези дейности се извършиха преди въвеждането на режим за зимно поддържане, което е от 1-ви ноември, а за зимното поддържане парите в бюджета се предвиждат за следващата година, тоест в бюджета за 2015-а година. Всички разходи, които Агенцията е извършила в тези два дена, всъщност са неосигурени. Нямаме пари да платим това, което в момента фирмите извършиха, и е критично важно тези средства да бъдат осигурени от актуализацията на бюджета. 

Средствата за почистване на храстите са изразходвани още през април, каза Захариева. Тогава са възложени дейности за почистване на храсти на стойност 10 млн. лева, като това почистване е било основно в планински и ненатоварени пътища в областите Монтана, Враца и Плевен, а магистралите изобщо не са били почиствани. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!