Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Щонов: Няма основание за притеснение заради намаленото налягане на газа на входа на мрежата

Фото: БГНЕС

Няма основание за притеснение заради намаленото налягане на входа на газопреносната ни мрежа през последната седмица, подчерта енергийният министър Васил Щонов. По неофициална информация, проблемът е технически и се очаква да бъде решен до седмица.

Намаленото налягане на входа на газопреносната ни мрежа през последната седмица се компенсира с допълнителни количества със синьо гориво от находището в Чирен, каза Щонов:

Ако дневното потребление на България в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 милиона кубически метра на ден, в момента то е между 7 и 8. То ще нараства постепенно, както се включват топлофикациите. В момента ние изтегляме от Чирен между 1 и 2 милиона кубически метра на ден. 

Няма основание за притеснения, подчерта министърът:

Нашата информация, искам да подчертая, неофициална, е че става въпрос за проблеми от технически характер в Русия, които са от временен характер и се очаква в най-скоро време да бъдат решени. Ние не можем да потвърдим официално информацията дали става въпрос за технически проблем от руска страна, или за политически проблем между Русия и Украйна. На този етап очакваме тази флуктуация в нивата и съответно нуждата да теглим газ от Чирен да продължи поне няколко дни, до седмица, след което очакваме стабилизиране.

Ако налягането продължи да пада, ще трябва да се ползва находището в Чирен. Максималният му дневен капацитет е около 4,1 милиона кубически метра. Находището разполага със запас от 483 милиона кубически метра природен газ.

В мига, в който той надвиши, ще трябва да преминем към първа стъпка от нашия кризисен план, който изисква преминаване на топлофикациите към мазут, но нашите очаквания са, че вероятността това да стане е много, много малка, каза още Васил Щонов.

Кризисният щаб следи ситуацията с доставките на руски природен газ и след заседанието си в понеделник ще се събере и утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!