Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До две седмици се очаква възстановяването на плащанията по ОП "Околна среда"

Фото: БГНЕС

Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова потвърди, че до две седмици Европейската комисия ще възстанови спрените плащания по оперативна програма "Околна среда". Промени в правителствено постановление въвеждат по-добра координация при управлението на средствата от Европейския съюз. Кабинетът промени и методологията за определяне на финансови корекции при нарушения на обществени поръчки по проекти, съфинансирани от европейските фондове. 

Европейската комисия одобрява подобрените системи за управление и контрол на оперативна програма "Околна среда" и в резултат възстановявания на плащанията ще се случат най-късно до две седмици. Плащания няма от последната една година. Знаете какъв беше ефектът върху цялата икономика.

Очакваме да получим 700 милиона лева от Европейската комисия по оперативна програма "Околна среда" до края на годината, предполагам доста по-скоро ще се случи това, или около 340 милиона евро.

Към момента държавният бюджет е разплатил около 450 милиона по двете оперативни програми от тези 700 милиона, които бяха одобрени от служебния кабинет. Това е близо 70%. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!