Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Плевнелиев: България има потенциал да привлече повече австрийски инвестиции

Фото: Пресцентър Президентство

Президентът Росен Плевнелиев се надява до две седмици да има правителство, което да проведе реформи в ключови сектори. Ако политиците се обединят, България има потенциал да привлече повече инвестиции. Държавният глава каза това след срещата си с австрийския президент Хайнц Фишер, който е на официално посещение у нас. Двете страни подкрепят строежа на газопровода "Южен поток".

Австрия е сред водещите инвеститори у нас. Стокообменът между двете държави е над един милиард евро годишно. Австрийски компании са инвестирали шест милиарда евро у нас. България се надява да привлече повече инвестиции, посочи президентът Росен Плевнелиев.

България ще строи тунел на магистрала "Струма" 15 километра, ще строим тунела под Шипка. Разбира се, тук австрийските компании са световен лидер и ние ще разчитаме на сътрудничество с тях към предстоящите търгове, които ще се финансират и с европейски фондове за България, каза Плевнелиев.

Президентът очаква новото правителство да проведе реформи в ключови сектори:

Ние вероятно ще имаме пет правителства в последните две години. Много се надявам петото да бъде избрано в следващите няколко седмици. Но ако погледнете българската икономика, дори и в тази тежка политическа нестабилност, в която се намираме в България, която е факт и тя продължава да расте. През тази година вероятно ще имаме ръст от 1,5 процента. За следващата година планираме 1,8. Но, ако политиците наистина се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална като цяло, България има силен потенциал за много повече инвестиции и за много по-силен икономически ръст. Аз вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици, посочи държавният глава.

България и Австрия подкрепят строежа на газопровода "Южен поток" в синхрон с европейските правила, потвърдиха Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер.

Нашите очаквания са, че ще се постигне наистина едно разумно решение. Нашето мнение е, че е необходимо изграждането на "Южен поток", за да се постигне диверсификация в доставките за Европа, заяви Фишер.

Европейската комисия и българското правителство работят заедно. Нека и руската страна интензифицира преговорите с Европейската комисия. Нека "Газпром" наистина седне на една маса с новоизбраната Европейска комисия, за да се реши веднъж завинаги въпросът с третия либерализационен пакет за "Южен поток". България сама, нито Австрия сама може да реши точно този проблем. Ние искаме "Южен поток" да се изгради, каза Плевнелиев.

Двамата президенти са обсъдили и санкциите срещу Русия, и ситуацията в Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!