Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Президентът започва консултации с парламентарно представените политически сили

Фото: Добромир Видев

Президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

До 5-и ноември президентът ще разговаря поотделно с представители на всяка от 8-те парламентарни групи в 43-тото Народно събрание и ще обсъди с тях приоритетите на новия парламент, и неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред. 

Консултациите на "Дондуков" 2 започват днес с представителите на парламентарната група на АБВ и партия "Атака" и ще приключат в сряда с парламентарната група на ГЕРБ. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров вече заяви, че партията му няма да участва в днешната среща. 

Според Конституцията, след консултациите с политическите партии, президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ. Кандидатът за министър-председател има 7 дни, за да предложи на президента състав на Министерския съвет. Ако това се случи, държавният глава предлага на Народното събрание да гласува състава и структурата на новия кабинет. 

Плевнелиев се надява до 2 седмици да има правителство. Вчера стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок са готови да подпишат коалиционно споразумение за нов кабинет с програмни приоритети, подкрепени от Патриотичния фронт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!