Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Поетът Борис Христов получи голямата награда на портала "Култура"

Поетът Борис Христов  получи голямата награда на портал "Култура", който в Деня на будителите раздава за първи път отличия в областта на литературата и хуманитаристиката. За проза бяха наградени Весела Ляхова за романа й "Бежанци" и Теодора Димова за романа "Влакът за Емаус". Поетът, писател и драматург Иван Теофилов получи специалната награда за книгата си "Митология на погледа":

В младостта си въприемах писането едва ли не като мисия. С привичния за тези години наивитет работих в театър. Като всеки млад човек ме увличаха шумните общувания, а там бяха в повече. Тогава млади, зелени ме владееха в изобилия примамливите неща, риториките, афиширането, показа, т. е дяволското в нас. Но когато всичко това отиде по вятъра и се събрах в себе си, вече знаех, че писането е историята на живота като лично преживяване, каза той.

Александър Кьосев получи награда за хуманитаристика за изследването си "Караниците  около четенето".

Една голяма част от нашето население, думата "народ" я избягвам от известно време, е затънало в едно тленно, морално, духовно и всякакво друго невежество. Разбира се, катастрофата, апокалипсисът, няма да настъпят днес или утре, след 10 или 20 годинни, но живеем в едно безвремие и ако отвреме-навреме интензивно и с максимум емоции и мисли се чувстваме, че живеем в едно вътрешно, сериозно време, то е благодарение на тези будители, които са и сега сред нас тук, и които ги има и, дай боже, и занапред да ги има, каза литературният критик Божидар Кунчев, който обявяваше големите награди.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!