Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Реформаторският блок ще подкрепи номинацията на ГЕРБ за премиер

| обновлено 04.11.14 13:34
Фото: БГНЕС

Реформаторският блок ще подкрепи номинацията на ГЕРБ за премиер. Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи номинацията си за поста като "хипотеза с малки шансове". След консултациите на президента с представителите на Реформаторския блок Кънев заяви, че президентът се е ангажирал да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ утре.

Президентът обсъди с представителите на Реформаторския блок възможността за съставяне на правителство и ключовите му приоритети. Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза: Представихме програмната декларация, която възнамеряваме да подпишем с ГЕРБ, обсъдихме основни неща в нея. Много задълбочено с екипа на президента обсъдихме мерките за съдебна реформа.

Имена на министри се очаква да бъдат обсъдени на утрешните консултации на президента с ГЕРБ: ГЕРБ ще предложат премиер. При условията, които разговаряме, т.е. подробно коалиционно споразумение, програмна декларация и осигурено парламентарно мнозинство, ние ще подкрепим премиера, който ГЕРБ предложи.

Радан Кънев отказа да коментира темата дали ще приеме премиерски пост с мандат на ГЕРБ, ако партията на Бойко Борисов го номинира: Аз не бих обсъждал тази хипотеза. Смятам, че тя е с изключително малък шанс. Програмата на правителството се одобрява един месец след неговото гласуване в НС. Ако има такова правителство, то ще има изключително подробна и изключително ангажирана по срокове програма.

От думите на лидера на ДСБ стана ясно, че Бойко Борисов не му е предлагал премиерския пост: Разговаряхме за възможностите за съставяне на правителство, за общото желание за съставяне на правителство, категорично в рамките на ГЕРБ. Аз изобщо не отговарям по какъв начин ГЕРБ взимат решенията си. Ще бъде взето решение кой е техният кандидат за министър-председател.

На въпрос ще има ли коалиционно споразумение, той отговори: Това не можем да кажем днес. Програмната декларация, която подготвяме в момента с ГЕРБ, е най-подробният подобен документ в новата българска история. До момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е много лоша практика. Подобно нещо естествено няма да се случи. Ще има ново ниво, ново ниво на коалиционна култура. Нашите предложения за министри ще представим днес, естествено, първо не на медиите, а на хората, с които преговаряме.

Колко министерства ще има Реформаторският блок, ще стане ясно след срещата им с ГЕРБ днес: Не са, както казах и вчера, нито 8, нито 9, а отговарят на получения от нас резултат на изборите.

Кънев прогнозира: Много е вероятно съвсем скоро да има правителство. Би трябвало да бъде връчен мандатът. Това е ангажимент, който сега президентът потвърди, така че от утре ще има само една седмица и ние заявихме от името на Реформаторския блок пред президента, че нашето мнение е, че при сегашните изборни резултати е много важно да се състави правителство именно с първия мандат, с този на ГЕРБ, а не да се върти рулетката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!