Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Случаят с умрелите от "син език” муфлони в Държавното ловно стопанство “Дикчан” скара институциите

| обновлено 07.11.14 16:48

Случаят с умрелите от болестта “син език” муфлони в Държавното ловно стопанство “Дикчан”- Сатовча стана повод за скандал между институциите. Агенцията за безопасност на храните демонстрира тотално разминаване на подадените съобщения до медиите на областно и национално ниво.

Първата официална информация за починалите от болестта "син език" 65 муфлона оповести преди три дни Държавното югозападно предприятие, позовавайки се на протоколи от комисиите и резултати от лабораторните изследвания. Вчера от пресцентъра на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград опровергаха тази информация с прессъобщение, в което пише: Муфлоните в държавно ловно стопанство "Дикчан" не са умрели от "син език". Това сочат резултатите от изследваните кръвни проби. Информацията, подадена  на медиите от Югозападното държавно предприятие, неправомерно се позовава на неверни данни, пише в прессъобщението на Областната дирекция.

На официалния сайт на Българската агенция за безопасност на храните в София са публикувани две съобщения. Във вчерашното институцията уточнява, че продължават изследванията по установяване причините за смъртта на муфлоните и при получаването на окончателните резултати те ще бъдат огласени, което и прави днес в прессъобщение. След извършването на допълнителни изследвания в района се установи, че действително става въпрос за наличие на заболяването "син език", довело до смъртта на муфлоните. Ако настъпят нови обстоятелства по случая, Българската агенция за безопасност на храните ще информира обществеността своевременно. Единственото интересно до момента обстоятелство е тоталното разминаване в информацията между двете нива на Агецията за безопасност на храните - централно и областно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!