Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Веселин Вучков: Дефицитът в МВР към края на годината ще бъде около 170 милиона лева

Дефицитът в МВР към  края на годината вероятно ще бъде около 170 милиона лева, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков. Той се обяви за еднакви условия за работа във всички служби от системата за сигурност. 

Вучков се надява с подкрепата на парламента този огромен дефицит да бъде овладян и да не се допусне блокиране на работата в МВР. За пореден път той настоя за реформи в министерството, но след промени в закона.

Да направим унифицирана държавна служба в структурите за сигурност, т.е. еднотипна държавна служба в МВР, държавните служители, в ДАНС, в новата ДАТО и в разузнавателните служби, защото не е нормално сега да се подчиняват на различни режими - и като назначаване, и като растеж в кариерата, и като коефициенти за възнаграждения, и като обезщетения при напускане. Това трябва да се елиминира, защото подклажда непрекъснато напрежение.

Вучков посочи, че не е нужен изцяло нов Закон за МВР, трябва само да се променят някои неща от действащия - ГДБОП да бъде върната в Министерството, да бъдат обединени Охранителна и Криминална полиция и да се възстанови конкурсното начало в МВР. На въпрос дали изграждането на стена по цялата граница на България с Турция е актуално, той каза, че тази идея е част от коалиционно споразумение и има подкрепата на всички политически сили, които поддържат управляващото мнозинство и правителството.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира появилата се вчера информация, че неизвестен брой германски радикали имат намерение да влязат в България и да отидат на българско-турската граница, за да разрушат стената, която препятства влизането на бежанци у нас. Както според Лазаров, така и според  Вучков са взети абсолютно всички мерки и са изпратени допълнителни полицейски екипи. Двамата  бяха категорични, че няма да бъде позволено на германските радикали да повредят инфраструктура или да унищожат заграждението. 

Ако някой има намерение да разрушава това препятстващо съоръжение на българско-турската граница, включително да доближи една специална зона за сигурност, която има буквално около оградата и границата, това просто няма да се случи, каза Веселин Вучков.

Имаме конкретна информация. Мога да ви уверя, че тези намерения, които имат за нарушаване на нашата инфраструктура по българско-турската граница, няма да бъдат осъществени, за което има и съответните законови, правни норми. Така че кой какви желания има е едно, а какво ще се случи е съвсем друго
, допълни Светлозар Лазаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!