Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ангела Меркел: Денят на Свободата е ден и на памет за жертвите

| обновлено 09.11.14 17:27
Фото: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди германци и чужденци се стекоха днес в Берлин, за да участват в празненствата по случай 25 години от падането на Стената. По протежение на някогашната граница между Изтока и Запада бе издигната стена от светлина 7000 светещи балона, които в 19.00 часа ще отлетят към небето и символично отново ще обединят града. 

Сред празнуващите имаше и хиляди жители на някогашния Източен Берлин, които дойдоха да си припомнят отново вълнуващите мигове от 9-и ноември 1989-а г. 62-годишната Ренате е една от тях: Това беше нещо, което ние не вярвахме вече,че може да се случи. При това по такъв мирен начин. Това бе прекрасно!

За спомените си отпреди 25 години в интервю разказа и канцлерът Ангела Меркел: Това бе неописуемо чувство и самата вечер, и през последвалите дни. Дори и днес, когато минавам през Бранденбургската врата, се вълнувам и не мога да забравя това чувство, че се наложи да чакам 35 години, за да изпитам тази свобода. Това е нещо, което променя живота!

Днес сутринта Меркел постави една червена роза на паметната плоча, в която е превърната част от Стената, за да почете паметта на загиналите. За първи път акцентът в честванията падна именно върху жертвите на Стената. По време на църковна служба за тях канцлерът посочи, че Денят на Свободата е ден и на памет за жертвите. ГДР бе една безправна държава, управлявана от обсебен от идеологиите режим, заяви тя: Годишнината от падането на Стената показва и че никой не може да потиска стремежа на хората към свобода безкрайно дълго. През цялата съдбовна 1989-а година все повече източногерманци преодоляваха страха си от репресии и тормоз. Така се стигна до падането на Стената.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!