Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Росен Плевнелиев: Не си правя сметка за следващите президентски избори

"Не си правя сметка за следващите президентски избори" - така държавният глава Росен Плевнелиев отговори на въпроса ще се кандидатира ли за втори мандат. Държавният глава и служебният премиер Георги Близнашки обобщиха резултатите от работата на служебното правителство.

Отчитайки, че в условията на социално-икономическа и политическа криза служебното правителство е поело нелеката задача да гарантира финансовата стабилност и да възстанови диалога между институциите и гражданите, президентът Росен Плевнелиев посочи, че екипът на Георги Близнашки се е справил с основната си задача. 

Да внесе успокоение в нацията и да организира успешен и легитимен преход към нов парламент и правителство.

Мерките за стабилизиране на публичните финанси, енергетиката, здравеопазването и правосъдието, действията по време на бедствията, номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар, работата на изборния и енергийния борд към МС са сред успехите на служебния кабинет, който е възстановил и диалога с Европейската комисия по спрените плащания по две оперативни програми. 

Очакваме Брюксел да ни уведоми официално за възстановяване на плащанията. 

Президентът припомни правилата, въведени от служебното правителство на Марин Райков при управлението на държавните пари: 

Над 600 милиона лева, пари на български енергийни дружества, са спасени от фалита на КТБ, а общо над 1 милиард лева държавни пари не потънаха с фалита на специалната банка.

Георги Близнашки отчете предизвикателствата в работата си като премиер.

Справихме се въпреки тежката липса на ресурси и въпреки неизбежните ограничения на служебния мандат.

Рано е да мисля за следващите президентски избори. Така Плевнелиев отговори на въпроса ще се кандидатира ли за втори президентски мандат. 

Президентските избори са много далече. От тук нататък не си правя абсолютно никакви сметки, защото ако беше така, щях да бъда нечестен към българските граждани. Това, което аз съм разбрал в политиката е, че политическите сметки обикновено не се случват така, както се замислят, посочи президентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!