Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Плевнелиев: Половинчатата истина е и най-голямата грешка на българския преход

Фото: БГНЕС




На международна конференция, посветена на 25 години от началото на демокрацията у нас, президентът Росен Плевнелиев посочи, че половинчатата истина е най-голямата грешка на прехода. Крайно време е Държавна сигурност да отиде в музея, а комунизмът - в учебниците, подчерта държавният глава. Президентът цитира социологическо проучване, според което само 6% от българите между 16 и 30 години знаят нещо за развитието на България през периода 1944-та - 1989-а година.

Крайно време е да разкрием пред нашите деца фактите такива, каквито са, каза държавният глава.

За 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим. Не успяхме да отворим докрай досиетата на Държавна сигурност, не намерихме сили да затворим тази страница от миналото, осъждайки еднозначно престъпленията на тоталитарния режим, посочи президентът:

Половинчатата истина е и най-голямата грешка на българския преход.

В годините на прехода хора, свързани с бившите структури на ДС, са заемали висши държавни постове. Според Плевнелиев e време да признаем лошата приватизация в годините на прехода.

Непрозрачна и донякъде олигархична. Активи за близо 30 милиарда евро бяха продадени почти на безценица.

Не бива да забравяме и престъпленията на комунизма, не защото очакваме мъст, не защото се надяваме след 25 години най-после някой да понесе отговорност. Трябва да ги помним, за да ценим това, което имаме сега, това, което постигнахме, и да го браним.

Журналистът Иво Инджев също присъства на тази конференция. Той коментира в предаването „Нещо повече“ изказването на президента.

Неговият анализ, който чухме днес на конференцията, не е нов сам по себе си, ново е това, че го казва държавният глава. Ще цитирам Петър Бояджиев – един от наградените от него български дисиденти вчера, който в прав текст заяви и то в присъствието на още двама български президенти, че това е първият български президент, който е довел нещата до там. Имам предвид, че награди точно тези 25 души вчера и да организира тази конференция. /…/ Двама от тримата президенти, за които се досещаме, ако не броим и Петър Младенов, трудно могат да бъдат упрекнати, че не са взимали отношение по тези въпроси. Аз не бих искал да противопоставям Плевнелиев на Желев и Петър Стоянов, коментира Инджев. Той добави обаче, че Георги Първанов е управлявал държавата по задкулисен начин.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!