Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

България и Унгария подкрепят строежа на газопровода "Южен поток"

Фото: ЕПА/БГНЕС

България има интерес да участва в изграждането на регионалния газов пазар на държавите от Вишеградската група. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с унгарския президент Янош Адер, който е на посещение у нас. Двете държави подкрепят строежа на газопровода "Южен поток".

Унгария е един от важните търговски партньори на България в Централна Европа. Стокообменът между двете държави е над 1 милиард евро, посочи президентът Росен Плевнелиев:

С над 1,3 милиарда евро Унгария е в топ 10 от държавите - инвеститори в България. Заявих категоричния интерес на България да участва в изграждането на интегрирания регионален газов пазар на държавите от Вишеградската група. Това е една истинска визия и реален проект за диверсификация и за енергийна сигурност в Централна Европа, към която България проявява голям интерес.

България и Унгария подкрепят проекта "Южен поток", за да имат алтернатива на доставките на синьо гориво, потвърдиха и Плевнелиев, и Адер.

Той трябва да бъде построен, но при две условия, да бъде синхронизиран с европейското законодателство. Този проект да бъде и изгоден за България, в смисъл, че все още липсва споразумение за приходите от "Южен поток". 

Ние казваме, българите, сърбите, австрийците се стремим към постигането на такава сигурност. За това е нужно и необходимо да се реализира този проект. Независимо, че би могло да има негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт.

Унгария подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

Зависи обаче от нас, зависи от постигането на политически консенсус на европейската сцена, зависи от действията на новоизбраното българско правителство. Ние се справяме по най-високите стандарти за пазене на външни граници доста по-добре от други държави, членки на ЕС и на Шенгенското пространство.

Ние не можем да вземем решение от името на други държави. Необходимо е спокойствие, необходима е упорита работа. Мисля, че този въпрос ще бъде решен в най-скоро бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!