Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Близо 1000 акта за нарушения са издадени от Регионалната дирекция по горите в Бургас тази година

Близо 1000 акта за административни нарушения,както и над 620 наказателни постановления са издадени от Регионалната дирекция по горите в Бургас тази година. Повечето актове са за транспорт на дървен материал без превозен билет и нерегламентирана сеч. За масова сеч в различни райони на Странджа сигнализираха жители на село Росен преди два месеца. По думите на местните хора, гората незаконно се унищожава. Въпреки тревожните сигнали, според директора на Регионалното управление по горите в Бургас Венелин  Радков, сечта в Странджа не е превишена, а дърводобивът се извършва при строг контрол:

Не е толкова опасно да видите, че вървят камиони с дърва. За да стане една гора хубава, една гора такава, каквато трябва да бъде, тя трябва да се отглежда. Така нашето дялкане и изчукване са т.нар. сечи или т.нар. лесовъдски намеси и чрез тези лесовъдски намеси гората се оформя да бъде такава, каквато е.

При щат за 40 горски инспектори, в Регионалната дирекция по горите в Бургас работят едва 23-ма специалисти. Заради риска и ниското заплащане има отлив от системата. Като мярка за пресичане на незаконния дърводобив от ръководството на институцията предлагат да се възстановят горските пунктове с денонощно наблюдение и записващи камери край Босна, Вълчаново ханче и Немой дере.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!