Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Промени в Правилника за организация и дейност на НС

Фото: БГНЕС



Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание отхвърли предложението на депутати от ГЕРБ, според което  при липса на кворум в пленарната зала, заседанието може да продължи като могат да се провеждат разисквания или парламентарен контрол, но не могат да се провеждат гласувания и да се приемат актове.

След това гласуване на практика остава в сила текстът, че председателят прекратява или прекъсва заседанието, когато в залата няма необходимия кворум. В случаите на прекъсване председателят може да възобнови заседанието не по-късно от един час в рамките на работното време, ако при новата проверка е налице необходимият кворум. По време на разискванията стана дума за празните зали по време на петъчния парламентарен контрол и за това кога депутатите трябва да ходят на работа. Алиосман Имамов от ДПС каза:

Народният представител работи, но не по този начин, по който го приемат зрителите. Това е въпрос за авторитета на Народното събрание. Ние ще продължаваме в петъците да вършим друго, а не да бъдем в зала. Така е било досега във всички Народни събрания, така ще бъде и в бъдеще. Дали отсъствието от парламентарен контрол трябва да го смятаме като решение на правилника или не, това ще се случва от тук нататък.

Мая Манолова от БСП репликира:

Внасянето на такъв текст, приемането на такъв текст, е знак към народното представителство, че всъщност в петък, тъй като заседанията така или иначе ще се провеждат, е разрешено и допустимо народните представители да не са на своето работно място. Според мен присъствието на работното място в дните за пленарни заседания е уважение към институцията. Уважение към българските избиратели.

Десислава Атанасова от ГЕРБ припомни четвъртата поправка на Конституцията.

Наши колеги са се подписали под мотиви за промяна на Конституцията,  в която казва, че се премахва изискването за кворум  през цялото времетраене на парламентарните заседания, защото не се вземат решения по гласуване актовете на Народното събрание. И мен ме изненадват някои от колегите, които имат самочувствие на добри юристи, че не са запознати с текста на конституцията.

Депутатите разискваха още по точката, която регламентира как се определя програмата на парламента и как се правят предложения за включване на нови точки в нея. Гласуването регламентира, че след отхвърляне същото предложение може да се прави след един месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!