Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Експерти: Компаниите изпитват недостиг на бързо адаптиращи се професионалисти

Фото: Радио Видин

300 души кандидатстват за едно работно място за мениджър в индустриалния сектор и финансите. Икономическата криза изостря конкуренцията, коментираха специалисти по управление на човешки ресурси.  Компаниите изпитват недостиг на бързо адаптиращи се професионалисти, които са готови за промяна.

Добромир Минков, старши консултант във фирма за подбор на кадри в индустриалния сектор, енергетиката, финансите, транспорта и логистиката, коментира:

В момента се търсят хора, които са, от една страна, гъвкави, адаптивни, готови за промяна, но и предприемчиви. Не да чакат ситуацията да ги затрупа, а да имат разиграни варианти и сценарии, с креативен подход.

За една и съща длъжност на мениджър отделните компании плащат заплати с разлика в сумата от десетки хиляди лева. Друга тенденция посочи експертът Добромир Минков:

Компаниите които имат кол центрове, нашите впечатления са, че пазарът е пред прегаряне, тоест търсенето е по-голямо от предлагането. Изключително високи възнаграждения се предлагат.

Кандидатите за работа в сферата на информационните технологии и за кол центровете поставят високи изисквания. Силвия Лешина, експерт в компания за аутсорсинг услуги:

Хората търсят сигурност. За тях е важно да разполагат със своето свободно време, да работят на нормален работен ден, да могат да се възползват от уикендите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!