Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Гърция започнаха протести на студентите срещу проблемите в образованието

Фото: ЕПА/БГНЕС
Ректорът на университета в Атина се обърна за помощ към полицията, след като студентите обявиха, че ще протестират срещу проблемите във висшето образование.

Присъствието на полицаите и затворените факултети взривиха напрежението сред студентите. Последва демонстрация и сълзотворен газ срещу протестиращите. Случаят предизвика и остри обвинения между депутати от управляващата коалиция и опозицията.

Студентите от университета в Солун вече окупираха Ректората и заявиха, че няма да допуснат да се затвори университета и да се охранява от специални части на полицията. В град Патра, който също е университетски център, полицията още от днес въведе извънредни мерки по охрана на факултетите, а студентите се организират за протести.

Видимо е силното присъствие на полиция в близост до висшите учебни заведения. Над три хиляди полицаи охраняват столицата и две хиляди са готови да реагират в Солун.
Напрежението е следствие от проблемите в образованието, които правителството се опитва да реши, но липсват средства. Учители и ученици също са готови за демонстрации в понеделник. Министерството на образованието търси над хиляда преподаватели доброволци, защото няма средства за заплати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!