Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия очаква до края на ноември да получи първия кораб тип "Мистрал" от Франция

Фото: БГНЕС

Русия ще предяви към Франция сериозни финансови претенции в случай, че до края на месеца не получи първия от двата кораба тип „Мистрал”. 

Руската поръчка за построяването на двата кораба, способни да носят на борда си хеликоптери, е на стойност 1,2 милиарда евро. Първият десантен кораб, носещ името „Владивосток”, трябваше да бъде предаден днес, а вторият „Севастопол” - догодина. Париж официално обясни забавянето с това, че корабостроителната компания все още не е получила разрешение за износ на построения плавателен съд и обеща датата за предаване на кораба скоро да бъде определена.

На фона на изострените отношения между Русия и Запада заради кризата в Украйна въпросът за предоставянето на модерните френски десантни кораби на руския военноморски флот предизвика сериозни разногласия между Париж и Вашингтон. САЩ многократно призоваха Франция да не предоставя хеликоптероносачите на Русия, която според тях води агресивна политика. В тази връзка се появиха твърдения, че корабите ще бъдат купени от Канада, но според експерти това ще е проблематично, тъй като те са произведени специално, за да отговарят на руските стандарти.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!