Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ДБГ алармира за недоверие между част от партиите в Реформаторския блок

| обновлено 14.11.14 17:42
Фото: БГНЕС
Лидерството в Рeформаторския блок отново е блокирано. След като преди дни беше оповестено, че блокът подготвя нов съюзен конгрес за излъчване на председател, днес стана ясно, че партията на Меглена Кунева няма да участва в него, поне не в близко бъдеще. В официална позиция от партията се посочва, че докато не е регламентиран начинът на работа в парламентарната група на РБ и докато не се възстанови доверието и  няма изрично общо съгласие за бъдещото лидерство, конгрес няма да има.
Димитър Делчев, организационен секретар на ДБГ заяви за "Хоризонт":


Рeформаторският блок се е създал с цел да провежда реформи. Докато ние нямаме резултат от тези реформи, ние не можем да вървим към съюзен конгрес. Най-големи поддръжници на конгреса са колегите от  ДСБ, а господин Радан Кънев повдигна въпроса на парламентарна група последния път. Ние искахме отсрочка, тъй като за нас беше важно да попитаме и Изпълнителния съвет, и териториалните органи на ДБГ какво мислят за този силует, и това беше обратната връзка. Истината е, че има голямо недоверие в РБ на този етап и ние трябва да се борим с това недоверие. 

От Демократи за силна България остават на позицията си, че конгрес трябва да се проведе. Радан Кънев заяви: 

ДСБ не е настоявала нищо, но Блокът има решение. Надявам се, че никой не се отмята от него, защото това би било много неразумна стъпка. Нищо повече не мога да кажа. Крайно време е да го има този конгрес.

Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" също смята, че конгрес трябва да има:

Бих казал, че има различия, бих казал, че има по-силни или по слаби лидерски амбиции, което е нещо естествено и нормално, но идеята на подобни форуми е и стремежът да направим нещо по-голямо, общо, което е по-силно и мисля, че не трябва да се отклоняваме от него. Категорично трябва да има конгрес, на който да се избере лидер. Това може да се случи в края на зимата, началото на пролетта.

Очаква се и позицията на СДС.

Това ще е третият провален опит да бъде  свикан съюзен конгрес. Първият беше по време на кампанията, когато отново "България на гражданите" блокира очаквания избор на Радан Кънев за председател на блока. Тогава от партията посочиха като причина липсата на правила за избор. Новата дата за конгрес беше 10 ноември, но и тя пропадна заради преговорния процес по съставяне на правителство. След като вчера стана ясно за започналата подготовка за нов конгрес с ориентировъчна дата в края на януари и началото на февруари, събитията от днес отново поставят избора на лидер на РБ под въпрос.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!