Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За пет години нелегалните бежанци в Турция са се увеличили над 10 пъти

В казанлъшкото село Розово прогониха сирийски бежанци.
Фото: БГНЕС
Над 10 пъти са се увеличили през последните пет години нелегалните бежанци в Турция, които са заловени при опит да преминат нелегално към България, Гърция и другите европейски държави. Числото надхвърля 10 хиляди, докато през 2010 г.са били заловени около 1000 бежанци, съобщиха от турската брегова охрана. Повече от половината от бежанците са от Сирия, следват тези от Афганистан и Мианма.

Професор Нурай Екши от университета Йеди тепе в Истанбул,специалист по проблемите на бежанците заяви
:

Целият поток от бежанци в последно време се съсредоточава върху Турция. Гърция,например разчита на Фронтекс,връща заловените бежанци обратно към Турция. Не ги интересува,че лодка е потънала, че хората са издавили. България изгражда оградна стена по границата с Турция. Бежанците не могат да се прехвърлят на запад, понеже там контролът по границите е много строг.Трябва да се осъществява по
-тясна интеграция по граничния контрол.

Според  професор Нурай Екши след приемането от турския парламент през месец април т.г. на закон, гарантиращ закрилата и човешките права на чужденците, Турция е станала по-привлекателна и за нелегалните бежанци. Тя прогнозира също, че числото им ще продължи да нараства.


А в доклад на комисията за защита на човешките права към турския парламент се препоръчва да бъдат инсталирани камери по поречието на река Марица, граничните пунктове да бъдат съоръжени със системи за разпознаване по лицата.
В доклада се твърди, че според разкази на бежанци, които са били интервюирани в центровете за настаняване на бежанци на турска територия, властите в България и Гърция се отнасяли лошо към тях, малтретирали ги, насъсквали кучета. Препоръчва се чрез турското външно министерство да бъдат сезирани властите и заинтересованите институции в България и Гърция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!