Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

САЩ и Турция ще продължат да подпомагат борбата срещу групировката "Ислямска държава"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Съединените американски щати и Турция ще продължат да подпомагат умерената сирийска опозиция и иракските сили за сигурност в борбата срещу групировката "Ислямска държава", която контролира обширни области в Сирия и Ирак. Това съобщиха от Белия дом след разговори в Анкара между турския премиер Ахмед Давутоглу и американския вицепрезидент Джо Байдън.

Байдън ще продължи преговорите с турското политическо ръководство и днес.

В коментар относно днешните разговори на високо ниво турският външен министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че САЩ са се приближили до турската позиция, която се изразява в едновременно отстраняване на президента Башар Асад и Ислямската държава в Ирак и Леванта и заяви още:

В началото САЩ изразяваха резерви във връзка с нашето искане за обособяване на забранена за полети зона край границата със Сирия. Мога да кажа, че позициите ни по този въпрос се доближиха. Темата ще бъде предмет на обсъждане и сега при посещението на Джо Байдън. Специалистите и представителите на органите по сигурността работят по въпроса от техническа гледна точка. Може да се нарича по различен начин - забранена за полети зона или зона за сигурност, но има такива примери, например в Ирак се приложи, така че няма да има нужда от решение на Съвета за сигурност на ООН. Сегашната ситуация показва, че има необходимост от такъв механизъм - от гледна точка както на военните, така и на политическите измерения на проблема и не на последно място от хуманна гледна точка по отношение на бежанския проблем, заяви турският външен министър. 

Американският вицепрезидент ще посети и Вселенската патриаршия и ще разговаря с Вартоломей Първи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!