Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Вашингтон и Анкара в опит за сближаване на позициите за Сирия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Американският вицепрезидент Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха повече от четири часа в двореца Бейлербейи на брега на Босфора в Истанбул. След срещата Ердоган заяви:

Основно внимание отделихме на групировката Ислямска държава, която се зароди в Мосул. Имахме възможност да обсъдим редица проблеми. Ще продължим срещите и разговорите ни в името на запазването на мира и сигурността в нашия регион. Обсъдихме проблемите в Кипър, Украйна, Кавказ, Афганистан.

Байдън на свой ред посочи, че са били обсъдени мерките, които Съединените щати и Турция ще предприемат в борбата срещу "Ислямска държава". Той даде висока оценка на усилията, които Турция полага за закрилата на около 1,6 милиона сирийски бежанци. По думите му, САЩ ще отпуснат 135 млн. долара хуманитарна помощ за сирийските бежанци.

Изключително строги мерки за сигурност по море, суша и въздух съпътстваха посещението на американския вицепрезидент в Истанбул. Той разговаря и с представители на неформални организации, между които е и опозиционното на турското правителство Движение за запазването на парка "Гези" в Истанбул.

В същото време около 300 членове и симпатизанти от Съюза на турските младежи участваха в протест в центъра на Истанбул срещу посещението на Джо Байдън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!