Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Патриарх Неофит води празнична литургия в "Св. Александър Невски"

| обновлено 23.11.14 15:18

Патриарх Неофит води Светата литургия по случай 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски". В словото си той отбеляза:

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма "Св. Александър Невски", след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. 

Преди около един месец служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово Светейшество нотариалния акт за собственост на храма. Днес Георги Близнашки коментира:

Надявам се, че оттук нататък с помощта на всички миряни ще се съберат и необходимите стредства, за  да се извършат всички последсващи действия, но действително това е светня за българския народ.

Патриарх Неофит допълни,че е направено необходимото, за да се организира реставрацията на храм-паметника: Ще започнат необходимите постъпки и със съдействието на специалистите ще се достави това, което е необходимо и ще се провежда по-нататък реставрационната работа.

В катедралата дойдоха още председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова

Строежът на храм-паметника започва през 1904-та година и е завършен през 1912-а година, а е осветен едва през 1924-та година. На 18-и октомври 1998-а година с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала, където се съхраняват и днес пред иконата на светеца върху иконостаса на храма.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!