Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Политиката на Германия към Русия предизвика противоречия в управляващата коалиция

Политиката на Германия към Русия стана причина за противоречия в управляващата коалиция. В интервю за списание „Шпигел”, което излиза утре, лидерът на консервативния Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер заяви, че социалдемократите трябва да дадат отговор – подкрепят ли политиката на канцелра Ангела Меркел или водят своя собствена. Сривът дойде, след като Щайнмайер поднови преговорите с Путин въпреки ясно заявената позиция на Меркел, че поведението на Кремъл няма да бъде толерирано.

Искам яснота от лидера на социалдемократите Зигмар Габриел: те подкрепят ли канцлера Ангела Меркел или не?, задава директно въпроса си Хорст Зеехофер в интервюто за „Шпигел”. Меркел обвини Москва, че потъпква с крака международното право, а външният министър Щайнмайер, който е социалдемократ, я призова за повече умереност. Познавам Щайнмайер като отличен дипломат. И ние имаме нужда от диалог с Русия. Но когато Щайнмайер провежда своя собствена външна политика, успоредно с канцлера, това е взривоопасно, заявява лидерът на баварския Християнсоциален съюз, който е традиционен коалиционен партньор на християндемократите.

Зеехофер даде за пример и настроенията в собствената си партия, в която също имало доста приятелски гласове за Русия, с която германският бизнес се стреми да поддържа добри отношения. Защо тогава толерираме приятелските отношения на ГСДП с Москва, а на ХСС не?, пита още баварският премиер риторично.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!