Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Почитаме паметта на падналите воини в Първата световна война

Фото: БГНЕС

Паметта на загиналите в Първата световна война български офицери и войници беше почетена с официална церемония пред Паметника на Незнайния войн в София. 

В началото на церемонията президентът Росен Плевнелиев прие почетния караул. Днес честваме силата на непобедимия български дух, посочи в словото си председателят на парламента Цецка Цачева.
Паметта на загиналите за отечеството е паметта на народа ни. Тя е миналото, без което не можем да имаме бъдеще. Тя носи славата и честта на България, нейната вечност и величие. 
За първи път България има ден на светлата памет, в който се прекланя пред подвига на българските войници в Първата световна война, посочи председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса генерал-лейтенант Стоян Топалов:
Като българи ние сме длъжни да помним, че днес преди 95 години беше подписан мирния договор за България и че на 27-и ноември от 1878-а година до 1919-а година винаги е бил празнуван празника на победите на българската армия. 

Преди 95 години, на 27 ноември 1919 г., в парижкото предградие Ньой-сюр-Сен, е подписан мирният договор между България и победителите от Първата световна война, групирани в т. нар. Антанта, известен в българската история като Ньойски договор. По силата на разпоредбите му България губи 11 000 кв. км от довоенната си територия. Районите на Западните покрайнини - около Цариброд, Босилеград и Струмица, както и няколко села в Кулско са дадени на новосъздаденото Сърбо-хърватско-словенско кралство. Територията между реките Места и Марица е поставена под управлението на Антантата, а после - предадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа. На България са наложени и изключително тежки репарации, които трябва да компенсират загубите на противниците от българското участие във войната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!