Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Преглед на печата
Фото: Христо Гинев

По повод дискусиите на проекта за бюджет за догодина, "24 часа" информира, че представители на работодателски организации и лидерите надвата най-големи синдиката искат България да влезе в еврозоната от 2018 година. Това е записано в специален документ до управляващите с мотива, че така ще се гарантира финансова стабилност за страната ни, но се настоява за запазване на сегашния фиксиран курс лев-евро. Водещото заглавие на опозиционния "Дума" е цитат на синдикатите за предложения проектобюджет - "Бюджет, направен без мисъл за страната". Коментарът на вестника също е по  темата - "От постна пица към геврек".
"Преса" съобщава на първа страница, че "Булгаргаз" търси 139 милиона лева, за да плати задълженията си към "Газпром", от Българския енергиен холдинт уверяват, че няма опасност горивото да бъде спряно, Русия ни давала газ на вересия.
 "Труд" информира на първа страница, че премиерът Бойко Борисов е готов за смени в правителството. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на министреския съвет. От нея е видно и че амбицията на премиера е да осигури на пенсионерите добавки и за Великден догодина. Водещото заглавие на днешния брой на "Труд" е "Катаджии дебнат с бракувани дрегери и радари".
"Сега" информира от първа страница "Застрахователите са шокирани от исканията на болниците за доплащане", въпреки здравното осигуряване и застраховане, пациентите се натоварват с 48 на сто от стойността на лечението.
"Стандарт" цитира министъра на финансите Владислав Горанов, който, в интервю за кабелната телевизия "ТВплюс" е заявил, че от 1 януари догодина автомобилите вече няма да се регистрират в общината по местоживеене. При покупка на нова кола ще е достатъчна само регистрацията в "Пътна полиция".
Според "Стандарт", предстоящите празници са увеличили търговските обороти, това пък довело до чувствителни намаления настоките. "Новинар" допълва празничната тема от интересна гледна точка с предупреждението, че в Гърция и Сърбия глобите за шофьорите нарушители са свирепи, има дори наказание затвор за водачи, ако не пропуснат колона.
От "Монитор" научаваме, че полицията в Милано е арестувала трима българи заради кражби на луксозни автомобили. Главатарят на групата автокрадци е на 40 години, него и групата му италианската полиция определя като "хайтек" крадци. В същия вестник има репортаж и за втората младост на интернет залите. Ренесансът на тази услуга се дължи на бежанците от Африка и Близкия Изток, пояснява "Монитор".
В интервю за "Труд", националният консултант по хранене и диететика, доц. Веселка Дулева, припомня, че от 13 декември влиза в сила европейското изискване менюто в заведенията да посочва и алергените в храните. Има 2 години гратисен период, докато стане абсолютно задължително изписването на етикетите на хранителнитестойности на продуктите в магазините. И още полезна информация от доц. Дулева - мляното месо означава само месо, докато каймата съдържа и други съставки, според стандартите.
От "Преса" научаваме, че чешкият вариант на Съвета за електронни медии е забранил на президента Милош Земан да прави обръщения по радиото, защото използва доста нецензурни изрази.
"Космосът е като катедрала", казва в интервю за "Новинар" Стив Джоунс, британски виден специалист по енергетика, който пренаписа Библията в новата си книга. "Телеграф" цитира сержант от Пентагона, който твърди "Идват ни гости от 57 планети". Българи ще се опитат да се свържат с извънземни в село Скалица днес на конференция, на която ще присъстват любители уфолози.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!