Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

С 500 хиляди лева ще бъдат изведени от експлоатация 78 язовира

Фото: БГНЕС

Правителството отпуска 500 хиляди лева на дружеството на "Напоителни системи", за да изведе от експлоатация 78 язовира, които са в предаварийно състояние. На днешното заседание на кабинета е бил разгледан доклад на министрите на околната среда, регионалното развитие, енергетиката, земеделието и вътрешните работи във връзка с решаването на проблемите, свързани със собствеността и контрола на техническото състояние на язовирите. 

Министърът на околната среда Ивелина Василева обяви, че от 268 от общо над 2700 язовира са с неопределена собственост:

Предлагаме мерки, които са свързани с дългосрочното решаване на проблемите, свързани с неяснотите в законодателството, чрез разработване на законодателни промени до края на годината, които да подсигурят наличието на единен национален контролен орган, който да се грижи за упражняването на правомощия по отношение на поддръжката и експлоатацията на язовирите, да налага принудителни административни мерки и да реализира административно-наказателната отговорност.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че се подготвят спешни промени в Закона за водите, тъй като много ведомства отговарят за управлението и контрола на язовирите.

Нашата цел ще бъде да изберем един орган, който да се занимава с техническия контрол и управление на тези язовири, и това да бъде Държавната агенция по метрология и технически контрол, която да се заеме с извършването на тези контролни дейности, а операторите на язовирите ВиК дружествата, "Язовири и каскади", "Напоителни системи" и общините да изпълняват съответно предписаните от закона или предписаните от единната контролна институция мерки за реализация и осигуряване на безопасното им стопанисване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!