Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Шпигел": Лошата икономическа ситуация в Русия е главна причина за спирането на "Южен поток"

Фото: БГНЕС

Лошата икономическа ситуация в Русия е главна причина за спирането на "Южен поток", коментира днес германското списание "Шпигел". Според него с прекратяването на строежа му ще се компенсират загубите, които в момента Русия понася заради ниските цени на петрола и рублата.

Икономическата слабост на Русия в момента е причина за отмяната на плана за строеж на ”Южен поток” повече, отколкото политическите спънки с ЕС и България. Така анализира днес "Шпигел онлайн" новината за прекратяването на проекта от страна на Русия.

Ниските цени на петрола, сриващата се рубла и продължаващите санкции от страна на Запада, които съсипват конюнктурата, са допринесли за решението на Путин, пише списанието. Роля е изиграл и заем от 150 млн. евро, отпуснат на Украйна от Европейската инвестиционна банка за саниране и модернизиране на газопровода, минаващ през територията й, с което ще се намалят разходите с 20%. Заемът е отпуснат буквално часове преди изненадващото решение на Путин. Все още обаче няма официално решение за прекратяването на проекта, което трябва да се вземе от държавите участнички в него, посочва "Шпигел".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!