Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

България няма дългосрочен транспортен договор с "Газпром"

Бойко Борисов
Фото: ЕПА/БГНЕС

Сред документите по проекта за строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия не фигурира дългосрочен договор за транспортиране на природен газ. Премиерът Бойко Борисов се е запознал с документите по проекта.

Министърът на енергетиката поиска събиране на всички договори и споразумения по проекта "Южен поток". От БЕХ и дружеството "Южен поток" - България са предоставили на Теменужка Петкова документите по проекта. С тях се е запознал и премиерът Бойко Борисов.

От "Дондуков" 1 посочват, че сред документите за изграждането на газопровод на българска територия не фигурира и не е подписван дългосрочен газотранспортен договор. Няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от строежа на газопровода на българска територия.

Премиерът е разпоредил министрите на икономиката и на енергетиката да подготвят правен икономически и финансов анализ на събраните документи.

Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС по транспорт телекомуникации и енергетика на 9-и декември в Брюксел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!