Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Юнкер изключи вероятността да подаде оставка

Фото: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изключи вероятността да подаде оставка заради скандала с данъчните предимства, които Люксембург е осигурявал незаконно на големи фирми, докато Юнкер беше премиер.

В интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Юнкер изрази недоумение от очакванията да подаде оставка като председател на ЕК.

Люксембург бе обвинен от разследващи журналисти, че е подпомагал укриване на данъци и е разрешавал забранени от ЕС държавни помощи за различни предприятия.

Това се случва в много държави-членки и не съм чул някой премиер да се е оттеглил от поста си, защото ЕС е отхвърлил иск за предоставяне на държавна подкрепа на частни предприятия в нужда, заявява Юнкер в интервюто.

Люксембург не е правил нищо по-различно от това, което са правили още 24 държави-членки, а именно привличане на инвестиции, твърди още той.

Според председателя на ЕК авторитетът му не е пострадал от избухналия скандал. Той настоява  в интервюто за хармонизиране на данъчното законодателство сред членките от ЕС, за да се избягват подобни скандали в бъдеще. 35 международни фирми са спестили дължими данъци, изнасяйки се в Люксембург през последните години, като сред тях са "Дисни" и "Скайп". Между 2009-а и 2013-а година те са укрили милиони долари данъци чрез дъщерните си фирми в Люксембург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!