Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

На среща с експерти на ЕК Меглена Кунева е потвърдила ангажимент за провеждане на съдебната реформа

Фото: БГНЕС

На работна среща с експерти на Европейската комисия вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева е потвърдила политическия ангажимент за провеждане на съдебната реформа. Експертите са на тридневна мисия в София преди изготвянето на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. Министрите на правосъдието и на вътрешните работи Христо Иванов и Веселин Вучков са участвали в разговорите, информират от правителствената информационна служба.

На срещата е бил обсъден напредъкът на страната ни в областта на разследването, специализираната прокуратура, борбата с корупцията, както и случайното разпределение на делата. Министърът на правосъдието Христо Иванов подчерта, че няма да се толерира настоящото състояние на системата за случайно разпределение на делата и е очертал мерки за решаването на проблемите.

Вицепремиерът Меглена Кунева е потвърдила политическия ангажимент за провеждане на съдебната реформа. По нея ще се търси широко политическо съгласие, за да може в близките месеци да започне изпълнението на конкретните мерки. По отношение на Стратегията за съдебната реформа Кунева е посочила, че правителството и парламентът ще намерят подходящ начин да отговорят на забележката на ВСС, че разделянето на Съвета на съдебна и прокурорска част изисква промени в Конституцията.

Правосъдният министър Христо Иванов очаква Стратегията за съдебната реформа да бъде приета от МС следващата седмица. Тя предвижда промени, които ще отговорят на препоръките на Европейската комисия за създаването на независима и ефективна съдебна система.

Кунева, Иванов и Вучков смятат, че приемането на изцяло нов Наказателен кодекс е средносрочна задача, която трябва да върви паралелно със спешни промени в Кодекса.

Вътрешният министър е коментирал, че промените в закона за МВР ще решат голяма част от проблемите в разследването.

Подчертавайки, че обществото е крайно чувствително към назначението на ключови постове, Меглена Кунева е обяснила, че в момента съдебната и изпълнителната власт подхождат много внимателно и по-открито в тази сфера.

Планира се публично изслушване на кандидатите за председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!