Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Италия се провежда национална стачка срещу икомическата политика на правителството

Фото: ЕПА/БГНЕС

В Италия се провежда общонационална стачка. Организирана от синдикатите, тя е срещу икономическата политика на правителството.

Стачкува цяла Италия. Осемчасовият протест обхваща всички обществени и частни сектори от здравеопазването, обслужването, банките, образователната система,  транспорта, фабриките. Основните шествия са в 54 града, като водещи са тези в Рим и Торино. Под лозунга Така не може протестиращите искат правителството да обърне заслуженото внимание на трудовата заетост и нейната сигурност за успешното бъдеще на страната, както и да се погрижи с допълнителни средства за пенсионерите и социално слабите.

В отговор премиерът Матео Ренци заяви, че правото да се стачкува се гарантира от Конституцията. Независимо че управляващите не са съгласни с днешния протест, то той ще се състои, добре ръководен и организиран, уточни още Ренци. Той подчерта, че уважава синдикатите, въпреки че не мисли като тях, и ще направи нужните промени за страната и за тях.

От своя страна, профсъюзният лидер Сузана Камусо оповести началото на стачката чрез социалните мрежи с думите: Добър ден и добра стачка на всички!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!