Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Областните управители поемат контрола над язовирите с неясна собственост

Фото: БГНЕС

Областните управители ще поемат контрола върху 268 язовира, които са с неясна собственост. Ще се създаде единен контролен орган, който да отговаря за техническото състояние на язовирите и ще се подготвят законодателни промени до края на годината, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева:

Областните управители вече са уведомени да влязат в правомощията си, съгласно решението на МС да поемат грижата за 268-те язовира, които са с неопределена, неясна собственост и да предоставят информация, да упражняват контрол върху тях до момента на изясняване на собствеността.

Някои от 78-те язовира в предаварийно състояние ще се използват за други цели, не за напояване. Заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров:

"Напоителни системи" ще изготвят анализ за 268-те безстопанствени язовира и за 78-те язовира в предаварийно състояние относно това дали те все още са необходими за напояване. Какво би следвало да се инвестира в тях, за да бъдат приведени в подходящо техническо състояние - изправно. Ако не са необходими за напояване, възможно ли е те да бъдат преобразувани в съоръжения с предпазна функция?

В програма "Околна среда" до 2014 година са предвидени 150 милиона лева за превенция на риска от наводнения и свлачища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!