Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Стачкуващите миньори получиха заплатите си за октомври

Фото: БГНЕС


След 13-часов протест бургаските миньори напуснаха рудника "Черно море". Това стана, след като ръководството на мината изплати заплатите на работниците за месец октомври и преведе по 550 лева аванс за месец ноември. 

360 000 лева е превела "Топлофикация"-Сливен на бургаската мина "Черно море". Средствата са послужили за изплащане на заплатите и аванса, а от ръководството на мината са обещали на протестиращите да изплатят останалата част от възнагражденията им за ноември в началото на следващата седмица. Временно изпълняващия длъжността директор на мината Русомир Калоянчев заяви, че управата е сключила споразумение с протестиращите:

90% от исканията им са удоволетворени. Средно на 400 души ще бъдат изплатени по 500 лева за октомври и малко над 600 лева за ноември.

Миньорите напуснаха рудника, но не бяха доволни. Пострадали няма. Протестиращите обаче не очакват финансовото състояние на мината да се подобри. Те не вярват, че ще бъдат взети необходимите мерки, за да се възстанови системното разплащане  в сферата на енергетиката.

Междувременно представител на НЕК и изпълнителният директор на "Топлофикация"-Сливен Стефан Кундузов, трябва да пристигнат тук всеки момент за среща с ръководството на мина "Черно море".

Подробностите чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!