Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Премиерът на Иракски Кюрдистан и шейхът на Катар са на посещение в Турция

Президентският дворец в Анкара
Фото: ЕПА/БГНЕС
В турската столица Анкара днес ще се състоят две важни посещения на премиера на автономоното кюрдско управление в Северен Ирак Нечирван Барзани и на шейха на Катар Амир Ал Тани. Визитите са особено важни предвид сирийската криза, нападенията на терористичната групировка "Ислямска държава", от една страна, и от друга, енергийните проекти за газ и петрол. Турция ще получи от Катар тази зима 1 милиард и 200 милиона куб. м. природен газ.

Двете посещения са определяни като особено важни – предвид сирийската криза, нападенията на терористичната групировка "Ислямска държава", от една страна, и от друга енергийните проекти за газ и петрол.

Нечирван Барзани ще разговаря с турския премиер Ахмед Давутоглу, ще бъде приет и от президента Реджеп Таип Ердоган. Предвижда се двамата да обсъдят борбата срещу "Ислямска държава" и обучението на пешмергите, за което Турция се ангажира, както и споразумението за енергийно сътрудничество между Ербил и Багдад. Целта на Турция е договореността с Багдад да бъде утвърдена, за да може свободно да търгува с енергийните източници на Иракски Кюрдистан.

Емирът на Катар пристигна с голяма група министри. Очаква се турският президент и шейхът да подпишат споразумение за учредяване на Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище Турция Катар.

В документа специално място се отделя на енергийното сътрудничество. Турция ще получи през зимния сезон общо 1,2 милиарда куб.метра природен газ.

Турският президент Реджеп Ердоган поддържа много близки връзки с шейха на Катар, които имат 11-годишна история, поради сходните им виждания по актуалните проблеми в региона. Турция и Катар застъпват обща позиция по сирийския проблем, че Башар Асад трябва да бъде свален от власт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!