Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Министерството на отбраната ще търси начини за обезвреждането на неизползваеми боеприпаси

Фото: БГНЕС

Министерството на отбраната ще търси начини за обезвреждането на боеприпаси, които вече не се използват, за да не се стига до инциденти като този в Мъглиж. Това обяви в Бургас министърът на отбраната Николай Ненчев.

Такава утилизация трябва да бъде извършена възможно най-бързо и ще е приоритет в работата на Министерството на отбраната, посочи военният министър Николай Ненчев:

Имаме в нашите складове доста боеприпаси с отпаднала необходимост и това е един от моите основни приоритети - да търсим възможности за утилизацията и то много бърза утилизация на тези боеприпаси, защото те са бомба със закъснител.

Министерството на отбраната няма възможност да поеме утилизацията на всички български боеприпаси, но се мисли в тази посока и вече има направено предложение за това:

Настоявах на заседание на Министерски съвет да се потърси възможност за закупуване на съвременни камери, които да спомогнат да се освободим, да утилизираме всички тези боеприпаси и то по един изключително безопасен начин, който не въздейства върху екологията, върху околната среда, каза Ненчев.

По-ниският бюджет за българската армия и дублирането на структури ще доведат до съкращения в администрацията, допълни още министърът и посочи, че редуцирането ще стане, след като бъде извършен цялостен анализ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!